Cursisten vertellen over hun ervaring met Buteyko cursus

EX-CURSISTEN VERTELLEN

Monique van Oosten: „Twee jaar na opgehouden te zijn met roken en na een moeilijke thuissituatie kwamen bij mij de eerste symptomen van astma. Vooral ´s nachts had ik het moeilijk. Al snel na de eerste bronchienverwijdende inhaalpreperaten openbaarde zich een eczeem over mijn hele lichaam en na nog veel meer goedbedoelde medicijnen volgden allerlei allergieen, eerst voor katten, daarna stof, hooikoorts en gras. Ik raakte steeds meer vermoeid. Ik kan me nog goed herinneren dat ik doodmoe na mijn werk op weg naar huis vaak het raam van mijn auto opendeed en diepe teugen lucht ademde in de hoop meer energie te krijgen om thuis mijn mannetje te kunnen staan. Wat ik bijna niet meer kon.

Buteyko cursisten vertellen over hun ervaringen

Dit heeft zo´n vijf jaar geduurd tot ik over de Buteyko methode las in het boekje „Leef gezond, adem rustig“. Ik vloog naar Nederland en leerde de Buteyko-methode bij Masha Kotousova. Voor mij als fysiotherpeut was het even vreemd om de Buteyko-theorie te begrijpen, de benadering van de ademhaling die wordt onderwezen in de medische wereld blijkt zo anders.

Als astma- en allergiepatient voelde ik de juistheid van de Buteyko-methode, het werkte direkt. Binnen een week kon ik ophouden met de bronchienverwijdende medicijnen. En met een gezonde dosis zelfdiscipline genas ik van al mijn kwalen! De Buteyko methode heeft mijn leven totaal veranderd. Al mijn klachten zijn weg. Ik word niet meer ziek en bruis van energie.

Ik begon met een controle pauze van 15 sec. en legde de meeste nadruk op de ontspanningstrainingen vóór en na het slapen. Ik werd steeds bewuster van mijn ademhaling en probeerde overdag zo vaak mogelijk ietsje minder te ademen dan ik eigenlijk wilde. Nabij een controle pauze van 20 sec. kreeg ik de eerste reiningingsreaktie die zich uitte in de vorm van één dag volkomen uitputting en duizeligheid. Binnen een paar maanden had ik een controle pauze van ruim 30 sec. waar ik bleef steken. Masha adviseerde mij toen om meer te gaan bewegen wat goede resultaten gaf. Ik ging elke dag wandelen en daarna voorzichtig joggen. Al snel bereikte ik de controle pauze van 40 sec. en er volgde een reinigingsreaktie: er kwam een sterk vergrote produktie van slijm. Na ruim een jaar, toen ik de controle pauze van 60 sec. bijna had bereikt, kreeg ik nog een reiningingsreakte in vorm van een lichte astma aanval. Het duurde het langst om helemaal van de allergieen af te komen: zwemmen in de zee hier in IJsland en saunabaden hielpen daar goed bij. Ik had een stabiele gezondheid zonder last van allergieen en een controle pauze van boven de 60 sec. ´s ochtends, 3 jaar na in kontakt te zijn gekomen met Masha en de Buteyko-methode.

De laatste 7 jaar ben ik niet meer ziek geweest. Ik jogg nu 10 km per week. Uit statistieken hier op IJsland is gebleken dat ik de meeste patienten behandel als fysiotherapeut aan huis en ik geef daarnaast regelmatig ´s avonds en in de weekenden Buteyko-cursussen. Ik ben alleenstaand moeder met 3 thuiswonende kinderen en woon buiten de stad op een stuk land met buitenhuizen, wat ook het nodige werk vereist. Ik heb weer paarden en zelfs 4 katten en nergens last van!

Laatst veranderde ik van verzekeringsmaatschappij en vanwege de levensverzekering moest ik mij opnieuw laten onderzoeken door de arts van de nieuwe verzekeringsmaatschappij. Die had mijn papieren bekeken en begreep maar niet hoe ik geen enkele klacht meer had. Toen ik hem uitlegde dat ik geleerd had minder te ademen, antwoordde hij: „Tja, als het zó eenvoudig was, zou er veel meer over bekend zijn...“
Monique van Oosten, fysiotherapeut. IJsland“

Marianne Moelands: “In een stressvolle periode, waarin mijn vader ernstig ziek was en overleed, kreeg ik ’s nachts last van hyperventilatie-aanvallen, soms wel zes achter elkaar en dat meerdere nachten op rij. Hierdoor sliep ik ontzettend slecht, maar gek genoeg had ik dáár overdag niet veel last van. Ik viel wel voor de tv in slaap en deed een dutje als ik de kans kreeg.

Wat wel heel lastig was, was dat ik met een steeds grotere tegenzin ging slapen, bang om weer zo’n aanval te krijgen – in ademnood zijn is echt eng. Als ik zo’n aanval kreeg in bed, deed ik een diepe buikademhaling, waarvan ik weer wat rustiger werd. Soms maakte ik boodschappenlijstjes in mijn hoofd, zodat ik maar niet op mijn ademhaling zou letten. Maar zodra ik in slaap viel, kreeg ik weer een aanval. Het enige wat hielp, was rustgevende thee met sint-janskruid drinken, voor de tv blijven zitten en niet op mijn ademhaling letten.

Achteraf gezien logisch, want als je zit, heb je een minder diepe ademhaling dan wanneer je ligt. Dit heb ik geleerd tijdens de cursus Buteyko, die ik ging volgen nadat ik eens een folder hierover had gelezen. Buteyko is een Russische ademhalingstechniek, waarbij je minder diep leert ademhalen. Aanvankelijk is deze methode ontwikkeld voor mensen met astma en longproblemen, maar het helpt ook tegen bepaalde ademhalingsgerelateerde slaapproblemen, zoals mijn (nachtelijke) hyperventilatieaanvallen, snurken en slaapapneu.

Eigenlijk gaat deze manier van ademhalen lijnrecht in tegen de huidige tendens van het dieper ademhalen, zoals we leren bij meditatie, yoga en zelfs op de sportschool. In mijn geval is diep ademhalen namelijk helemaal niet goed. Het zorgt dat ik te weinig kooldioxide in mijn bloed krijg, waardoor niet genoeg zuurstof kan worden opgenomen in mijn lichaam. Ik ga dieper ademhalen en door mijn mond om toch meer zuurstof binnen te krijgen, en daarvan ga ik hyperventileren. Door minder diep adem te halen, reguleer ik mijn ademhaling, waardoor ik rustiger word en mijn zuurstofgehalte op peil blijft.

De Buteyko-cursus bestond uit vijf avondbijeenkomsten van anderhalf uur, verdeeld over een periode van twee weken. Daarnaast moest je dagelijks twee keer twintig minuten ademhalingsoefeningen doen, door te gaan zitten en rustig door je neus te ademen. Ik maakte daar echt een meditatiemomentje van. Hoe meer je oefent, hoe eerder deze manier van ademhalen natuurlijk voor je wordt. Maar ik vond het heel moeilijk om deze methode aan te leren, en vooral om tijdens het praten niet meer door mijn mond te ademen.

Tijdens het slapen plakte ik daarom losjes een pleister over mijn mond, zodat ik mezelf dwong alleen door mijn neus te ademen. En een linnen riem, strak om mijn buik gebonden, zorgde ervoor dat ik minder diep zou ademhalen. Dankzij deze trucs en mijn doorzettingsvermogen – ik volgde de cursus zelfs twee keer om het echt goed onder de knie te krijgen – zijn mijn nachtelijke hyperventilatie aanvallen verleden tijd. Ik slaap tegenwoordig rustig door. En ik snurk niet meer. Van dat laatste had ik zelf overigens niet zo’n last, maar mijn man natuurlijk wel.”

Buteyko cursisten vertellen over hun ervaringen

Arend Hoiting:“ Eind nov./begin december hebben we (Hilly en Arend) jouw boek “Leef gezond, adem rustig” gelezen en zijn we al begonnen met het verminderen van de diepe ademhaling en hebben we dagelijks verschillende oefeningen gedaan. In maart en april hebben we met zeer veel voldoening jouw cursus gevolgd en persoonlijk oefen ik dagelijks ongeveer ander half uur (3 keer een half uur) en dat doe ik nog steeds.

Hilly doet op dit moment nog veel oefeningen om het middenrif te ontspannen en boekt al veel vooruitgang. Ze heeft nog steeds een CP van boven de 30 sec. en haar astma aanvallen (meestal voorkomend van juni t/m okt/nov) zijn tot nu toe uitgebleven! Ze gebruikt geen inhalers meer!

Mijn symptomen waren:
Angina pectoris (verschillende malen in Martini ziekenhuis opgenomen)
Extreem hoge bloeddruk (systolische druk >200, diastolische druk 95 -120)
Onregelmatige en bonzende hartslag (verstoord hartritme)
Oedeem
Spataderen benen
Artrose in beide knieën
Kromme en pijnlijke vingers

Onderstaande medicijnen gebruik ik sinds april in het geheel niet meer:
Perindopril Tert-But T 4mg
Coversyl T 4mg
Metoprololsucc Ret T 50mg
Plavixx Tabl 75mg
Promocard T 30mg
Nitroglyc Spr 0,4mg/D
Acetylsal Card Disp T 80mg
Lerdip Tabl Omh 10mg

De resultaten van de Buteyko methode zijn in één woord verbluffend: de angineuze klachten zijn totaal verdwenen, ik ben zelfs in staat om weer te hardlopen. De bloeddruk waarden zijn zonder medicijnen gemiddeld: 130-140 over 65-70. De onregelmatige hartslag is verdwenen evenals het oedeem. De spataderen zijn bijna verdwenen. Met name ’s morgens is er een klein gedeelte van de spataderen zichtbaar. (Wellicht toch nog een te diepe ademhaling ’s nachts! ). Ik heb geen enkele last meer van pijn in de knieën bij het lopen ook niet bij zeer lange afstanden. De kromme en pijnlijke vingers zijn nauwelijks meer een probleem. Alleen ’s morgens staan een paar vingers nog enigszins krom, maar er is geen sprake van pijn.

Ik vind het heel jammer, dat in bijna alle publicaties uitsluitend aandacht wordt geschonken aan de positieve effecten van de Buteyko-methode op astma. De doelgroep van mensen met hartproblemen en/of hoge bloeddruk lijkt mij bijna onbegrensd in de westerse samenleving en dus ook in ons land. Veel van mijn kennissen met hartproblemen waren zeer enthousiast en willen zich in de nabije toekomst ook inschrijven voor een cursus”.

Paul Wauters: “Ik ben 5 jaar veel ziek geweest door CHV. Erg veel ziek! Ik had geen kwaliteit van leven meer. Dankzij de Buteyko-methode heb ik nu meer energie en ben ik niet meer duizelig. Ik werk nu weer volledig. Ik slaap nu weer goed. De vele artsen die mij onderzocht hebben afgelopen 5 jaar konden geen diagnose stellen. Ik werd verwezen naar psycholoog en psychiater. Ik heb een ablatie ondergaan tegen hartritme storingen bij cardiologie - Erasmus MC. 6 maanden na de ablatie was ik nog veel zieker. Ik heb nu geen hartritme storingen meer

Frans Sanders: “Vanaf de eerste dag dat ik begon met de Buteyko-methode voelde het goed aan. Ik had meteen minder last van mijn dichte neus, kon slapen zonder slaapmiddelen, ook hoef ik ’s nachts geen water meer bij mijn bed te hebben en heb ik geen behoefte aan anti-allergie tabletten. Normaal gesproken heb ik in het voorjaar last van verkoudheid, ook die is weggebleven. Elke astma-, allergie-, snurken- etc. patiënt moet verplicht worden de Buteyko-methode te leren. Voor weinig geld een geweldige verbetering van de gezondheid en dat blijvend!”

Jaap de Jong: “Ik ben kritisch, goed opgeleid en niet echt zweverig, 54 jaar, waarvan zeker de helft gehinderd door astma, COPD, bronchitis of hoe je het noemen wil.

Ik was trots op mijn diepe, beheerste ademhaling: “flink veel zuurstof naar binnen halen en veel koolzuur naar buiten gooien”. Voor mijn gevoel deed ik er alles aan om gezond te blijven, ook sporten, maar wel: al twintig jaar lang 4 pufjes Ventolin per dag gebruiken, met nog extra in moeilijke tijden.

Volstrekt toevallig las ik iets over de Buteyko-therapie. Wat mij verbaasde was dat je ook koolzuur nodig hebt om zuurstof in je cellen te krijgen. Dat wist ik niet. Het was in zekere zin de omgekeerde wereld.

Die wetenschap maakte mij nieuwsgierig. Een aanknopingspunt om te gaan Googelen en het boekje van Masha Kotousova uit de Ankertjes-serie te kopen. De theorie was boeiend, maar met alleen lezen kom je er niet. Daarom ben naar de cursus gegaan. Die cursus is op zich niet ingewikkeld. In enkele maanden ben ik gewend geraakt aan een lichtere "zuinige" ademhaling en aan gevoelsmatig accepteren van een hoger koolzuurniveau in je longen. In het begin niet zo fijn om te doen, maar als je doorzet kan je er een tweede natuur van maken, ook ´s nachts. Op een gegeven moment heb je dan de oefeningen niet meer nodig.

Ik dacht altijd dat ik heel snel de mist in zou gaan als er onverhoopt geen Ventolin meer te krijgen was. Sinds de cursus (twee jaar geleden) heb ik echter geen enkel pufje meer gebruikt.

Dit bewijs is voor mij heel erg overtuigend en de cursus is dubbel en dwars de moeite waard geweest. Ik heb geen aandelen in Buteyko, maar ik kan het iedereen met de longproblemen die ik had, aanbevelen!”

Buteyko cursisten vertellen over hun ervaringen

Philip van der Zee: “Zo'n drie jaar beoefen ik de Buteyko-methode. Ik was de astma en de medicijnen goed zat en gemotiveerd om dit aan te pakken. Heel blij was ik en ben ik nog steeds met de informatie via Buteyko en Masha over hoe astma ontstaat en hoe deze te verhelpen is.

Ik ben nu twee jaar zonder medicijnen. Nu haal ik controle pauzes van 60-95 sec. Afgelopen week haalde ik een nieuw persoonlijk record: twee minuten! Dit was meer een maximale pauze. Ik slaap nu zonder problemen onder wollen dekens.

De discipline van 2 maal per dag een half uur Buteyko-training wil ik niet missen. Het brengt me rust en evenwicht. Steeds dieper kan ik zakken in mijzelf. En dat voelt goed!

Masha had verteld dat wanneer we de 60 sec. grens passeren dat we dan in de meditatieve gebieden komen. En ja dat is waar. Het leven wordt steeds mooier. Wel ben ik me erg bewust van de invloed van voeding op mijn controle pauze en daarmee op mijn hele zijn. Ik had een klein buikje toen ik begon. Daar is nu weinig van over. Een kilo of 5 ben ik afgevallen. Graag vertel ik mensen over de methode. Maar vaak stuit ik op ongeloof en weerstand. Ik denk dan dat ze mij een rare snuiter vinden. Ik ben blij dat ik de Buteyko-methode heb geleerd. Anders was ik nu allang verslaafd aan allerlei medicijnen en deed ik niet het werk dat ik nu doe en waar ik veel plezier aan beleef.”

Toos de Groot: “De Buteyko-therapie is voor mij letterlijk een verademing, niet eerder heeft iets zo goed geholpen tegen hyperventilatie. Mijn chronische vermoeidheid is ook minder. Had ik maar 30 jaar eerder kennis gemaakt met de Buteyko-therapie.”

Thérèse Lambrecht: “We zijn net terug van een weekje bergwandelen in Oostenrijk. Mijn twee dochters 30 en 31 jaar waren ook van de partij en zijn verbaasd dat hun mama (60 jaar) een even goede conditie heeft. Ik ben zeer gelukkig de Buteyko-methode gevolgd te hebben. Mijn longemfyseem (lichte vorm), waarschijnlijk geërfd van mijn vader, is volledig verdwenen. Ik slaap wel iedere nacht met een plakker (voel dat dit nodig is) en een strakke band rond de borstkas. Voordien kon ik geen minuut lopen met de mond dicht en na 20 min was ik buiten adem, nu loop ik met de mond dicht gemakkelijk. Dagelijks maak ik 150 tot 250 kniebuigingen met de neus dicht. Na een paar maanden is er een grote verbetering! Mijn controle pauze is meestal 40 tot 50 sec, soms 60 of 65 sec. Mijn streefdoel voor de toekomst is 120 sec. Ik ben ook overtuigd dat te bereiken. Masha, je positieve uitstraling en het overtuigend overbrengen van de Buteyko-methode zijn voor mij een grote steun geweest. Hartelijke groeten, Thérèse Lambrecht, België “

Mintje Boomsma: “Mijn chronische bronchitis is verdwenen. Voor de cursus gebruikte ik Atrovent, maar nu is dat niet meer nodig. Onbegrijpelijk, dat zo’n goedkope remedie als de Buteyko-methode nauwelijks bekend is en gebruikt wordt”.

Buteyko cursisten vertellen over hun ervaringen

Wim Weel: "Ik was drie jaar en kreeg longontsteking. Daar hield ik chronische bronchitis en astma aan over. Dit betekende regelmatig ziek zijn, thuisblijven, weinig meer kunnen doen dan rusten en hijgend, piepend, angstig afwachten tot het over was. Behandelingen van huisarts haalden weinig uit. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een longspecialist in een ziekenhuis te Tilburg, die erom bekend stond een kruiwagen medicijnen voor te schrijven. Waaronder natuurlijk het wondermiddel Prednison. Het mocht allemaal niet baten. Met mijn eenentwintigste kreeg ik een inzinking, werd psychotisch en moest opgenomen worden in een ziekenhuis. Na vier dagen bleek dat ik een nierstilstand had. Gelukkig hielp de nierdialyse en begonnen mijn nieren geleidelijk aan weer te werken. Bijzonder is wel dat de medicijnen, die ik van de longarts kreeg op de nierafdeling in de prullenbak werden gegooid: ‘omdat we dat toch maar eruit moeten spoelen!’

Na deze bijna doodervaring besloot ik zelf op zoek te gaan naar een alternatieve manier van genezen. Dit is een lange weg geworden. Van alles geprobeerd, waaronder homeopathie. Een paar jaar later ontdekte ik acupunctuur. Toen ik de acupuncturist vroeg of yoga goed zou zijn, zei hij dat ik als longpatiënt beter Taiji (T’ai Chi) kon gaan leren. Toevallig begon er een groepje in Tilburg. En inderdaad mijn conditie begon erdoor te verbeteren en ik werd steeds actiever. Ik werd fanatiek en wilde er alles van weten. Ging er les in geven. Overdag studeerde ik Sinologie in Leiden en ’s avonds en in het weekend gaf ik les. Hieruit blijkt wel dat ik al behoorlijk gezond aan het worden was en mijn kwaal voldoende onder controle had om goed te functioneren.

Toch bleef ik af en toe last van benauwdheid houden en gebruikte daarvoor dan maar weer een puffer Ventolin. Toen gebeurde het, dat tijdens een workshop van onze Qigong-opleiding, één van de cursisten vertelde over de Buteyko-ademmethode. De aanpak van deze methode sprak me erg aan, te meer omdat ik al bezig was in die richting en was gaan beseffen dat veel te diep ademen eigenlijk niet zo goed is. Wij organiseerden een cursus met Masha Anthonissen-Kotousova, de uit Rusland afkomstige specialiste in de Buteyko-methode, leerling van prof. K. Buteyko en schrijfster van het boekje Leef gezond, adem rustig. Binnen een week was ik al van mijn benauwdheden af. Dat is nu meer dan vijf jaar geleden en ik kan nu inmiddels wel zeggen dat ik, na vijftig jaar ziek te zijn van astma, nu volkomen genezen ben, ook van mijn allergieën (pollen, huisstof en honden-allergie).”

Arien Dessing: “Toen ik met de Buteyko-methode ben begonnen was mijn maximale pauze 5 seconden. Ik hoestte dikwijls tot brakens toe. Ik had pols van ruim 100. ’s Nachts kon ik niet slapen door de hoest. De arts zei dat mijn longslijmvlies kapot was, dat ik allergie voor huisschimmel had, dat mijn stofwisseling verstoord was en dat ik niet kan genezen. Na ruim een jaar met Buteyko-training steeg mijn maximale pauze tot 100 seconden. Mijn hoest, benauwdheid en kortademigheid zijn helemaal verdwenen. In de afgelopen jaren ben ik geen enkele dag meer ziek geweest. Ik heb heel veel plezier in mijn leven gekregen.

Voor mij is de Buteyko-methode topsport en levensweg geworden. Ik vind dat elke arts die de mens en het leven respecteert zijn/haar patiënten de Buteyko-methode hoort te adviseren. Bovendien levert deze methode een forse bezuiniging op voor de gezondheidszorg. Het wordt tijd dat Nederland eens wakker wordt en de Buteyko-techniek erkent.

Ik zeg maar zo: Glorie voor Buteyko en Masha en de anderen die de Buteyko-techniek hebben doorgegeven”.

Mariska de Hoog: “Zo’n anderhalf jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met de Buteyko-methode. In die tijd had ik behoorlijk last van astma en bronchitis en moest steeds mijn aantal putjes en onderhoudsmiddelen verhogen. Ook het aantal prednison kuren, dat ik nodig had om mijn steeds terugkerende astmatische bronchitis onder controle te houden, nam schrikbarend toe. Via een Amerikaans familielid ontving ik een artikel over de Buteyko-methode. De methode komt uit Rusland en is ontwikkeld door de Russische arts Konstantin Buteyko. Op het moment dat ik het artikel las, was er herkenning en angst tegelijk. Diep van binnen wist ik dat het klopte wat daar stond en de angst zat hem in de gedachte dat ik veel minder zou moeten gaan ademen, ik had het immers al zo benauwd.

Het artikel liet me niet los en ik ben op Internet gaan zoeken of ik meer te weten kon komen over het hoe en waar. Zo kwam ik in contact met Masha Anthonissen-Kotousova, die de Buteyko-methode naar Nederland bracht. Masha is door professor Buteyko zelf opgeleid en heeft jarenlang in Rusland Buteyko-cursussen gegeven. Ik heb bij haar de cursus gedaan. Het lijkt haast onmogelijk, maar het werkt. Nu kan ik leven zonder astma. Het enige dat je ervoor nodig hebt, is doorzettingsvermogen.”

Bert Vrolijk: “Mijn controle pauze is nu 60 seconden. Deze was 8 seconden toen ik met de Buteyko-cursus begon. Mijn astma, slapeloosheid en snurken zijn verdwenen. Ik ben helemaal gestopt met het gebruik van medicijnen, daarvoor gebruikte ik Flixotide, Serevent en Flixonase. De Buteyko-methode is de enige manier om van je astma af te komen, sorry farmaceutische industrie”.

Lyde Bander: “Ik wil je, Masha, wel erg bedanken voor de cursus en de persoonlijke aandacht die je iedereen hebt gegeven, ik heb er erg veel aan gehad. Ik jog nu bijna iedere dag en heb een controlepauze van zo'n 45 seconden. Sinds de cursus die ik in mei in Rotterdam heb gevolgd, heb ik het ook niet meer benauwd gehad. Ik ben 20 jaar oud en ik had astma sinds mijn geboorte. Ik vind dit een geweldige methode om zonder medicijnengebruik en bijwerkingen van astma af te komen.”

Buteyko cursisten vertellen over hun ervaringen

Dennis Huizenga “In mijn zoektocht naar prestatieverhoging, wilde ik mijn kennis over ademhaling vergroten en er meer over leren. Zo kwam ik via de Samurai en de Indiase Yogi’s, uit bij de Buteyko-thechniek, ontwikkeld oor een Russische arts, professor K. Buteyko. Het inspireerde me. Het heeft zo moeten zijn, dat er precies op dat moment een cursus werd aangeboden in Zwolle, vlakbij mijn woonplaats. In de cursus werd Masha Kotousova uitgenodigd. Zij bleek jarenlang de rechterhand te zijn geweest van Buteyko zelf. Ik kwam erachter dat er veel diepgang zat achter deze techniek en dat het eveneens te maken had met voeding en mindset. Russische wijsheden lijken soms kort door de bocht, maar ze blijken regelmatig waar. Onder de barre Siberische weeromstandigheden leerden zij bijvoorbeeld hun kinderen om hun wangen op te blazen en hun lippen op te pompen tegen de kou. Ik heb het getest in ernstige kou en het werkt.

Het verbaasde mij dat de Buteyko-methode inhoudt dat je zo min mogelijk moet ademhalen. Het bleek dat ik vooral ’s nachts hyperventileerde zonder dat ik dat bewust wist. Ik had vroeger allerlei klachten zoals lage bloeddruk, angstaanvallen en een verstopte neus ’s morgens. Inmiddels heb ik al geruime tijd nergens meer last van! “

Anneke Maat: “Ik ben blij, dat ik op tijd (volgens mijn huisarts had ik een lichte vorm van longemfyseem) de Buteyko-methode heb ontdekt en in april 2012 de cursus heb gevolgd. Vanaf die tijd is mijn gezondheidstoestand met sprongen vooruit gegaan. Mijn controlepauze is 50 sec. Ik voel me fit, energiek, benauwdheid is verdwenen, kan weer volop fietsen, joggen, slaap prima, ben mede door geadviseerde eetgewoonten 5 kg afgevallen. Kortom de Buteyko-methode en de manier, waarop Masha die ons aanleerde, is het beste, wat mij de laatste tijd is overkomen. Dank nogmaals daarvoor!”

Koos van der Klein: “Bij het Golfen maak ik gebruik van de Buteyko-ademhalingstechniek voor een betere concentratie. Positief effect.”

Alexander Reus: “Ik ben zeer onder de indruk van enerzijds de eenvoud van het principe en praktische oefeningen en anderzijds de enorme positieve impact op mijn lichaam en geest. Buteyko heeft mijn leven enorm positief beïnvloed. Masha bedankt!”

Annelies Wit: "Ik adem rustiger. Ik slaap zoveel beter in en ik sta uitgerust op. Typisch dat ik om 6.00 uur 's ochtends het best kan trainen. Ik werk in het onderwijs, maar ben nog niet ziek geworden, dus immuunsysteem is ook verbeterd. Mijn grootste verbazing was, als mijn ene neusgat verstopt zat, moest ik juist daardoor ademen, is natuurlijk best eng, maar als je dan rustig houdt en heel licht ademhaalt door dat neusgat, gaat die vanzelf open!"

Wendy Schenkels: "Van de week voor het laatst naar de longarts geweest met Quido (11 jaar). Het gaat zo goed met zijn chronische bronchitis, dat hij niet meer hoeft terug te komen!!! Hij heeft geen klachten meer (chronisch slijm ophoesten, verminderde longfunctie) en gebruikt geen medicijnen meer (puf). In een jaar tijd is hij 8 cm gegroeid en 6 kilo aangekomen (van 27 naar 33 kilo). Helaas heeft hij 3,5 jaar medicijnen gehad die hem meer kwaad dan goed hebben gedaan. De medicijnen hebben zijn bijnieren onderdrukt, waardoor hij te weinig Cortisol aanmaakte. Dit heb je nodig om te groeien, gewicht vast te houden en bij ziekte heb je er extra nodig om beter te worden. Hij is veel ziek geweest en heeft veel vervelende ondersteken gehad. Zijn longfunctie test werd steeds slechter. Een van de beste longartsen van het Sophia kinderziekenhuis wist niet wat hij met Quido aan moest.

Gelukkig kregen wij van iemand een tip over de Buteyko-ademhalingstechniek, www.buteyko-methode.eu. Iemand die jaren astma had gehad en inmiddels zonder medicijnen en klachten was. Wij hebben met Quido 1 jaar lang 2x per dag 15 minuten de oefeningen van Buteyko gedaan. De medicijnen in overleg met de longarts aangepast: eerst alleen ontstekingsremmer en indien nodig wijdermaker, later ontstekingsremmer afgebouwd. De wijdermaker hebben wij sinds de oefeningen nooit meer hoeven gebruiken. Nu hoeven we ook de oefeningen niet meer te doen, alleen wanneer hij verkouden is.

We zijn blij dat we voor Quido de oplossing hebben gevonden, maar vinden het jammer dat we 3,5 jaar moeten dokteren. We delen graag onze ervaringen, zodat meer mensen er baat kunnen hebben. Dus deel gerust dit bericht".

Ton Affourtit: "Een ruime 3 jaar geleden heb ik bij jou een cursus Buteyko gevolgd. Momenteel ben ik geheel gestopt met mijn Beta-blockers en het gaat gewoon erg goed met me en mijn bloeddruk. Heel veel wijt ik aan Buteyko, dat ik nog steeds beoefen of in mijn achterhoofd heb bij veel wat ik doe.

Zoals bij veel andere mensen is het gebruik van de pufjes verdwenen (al binnen 3 weken na start van je cursus). Ook had ik nog wel eens eczeem op mijn benen en dat komt nu ook niet meer voor. Sinds een half jaar ben ik vegetarisch gaan eten, ook omdat mijn vrouw dat al 16 jaar doet. Ook dat zal wel mee spelen in het geheel.

Ach en dan de pleister methode om slaap-apneu te stoppen. Geweldig en ik ben er eigenlijk wel van genezen. Daarvoor mijn dank. Mijn vrouw klaagt nooit meer. Ik heb het een half jaar geleden nog even weer 3 weken met pleister geslapen, omdat het weer wat terug kwam. Nu is het niet meer nodig. Ik kan je cursus echt iedereen aanraden."

John Bout: “Het gebruik van de Buteyko-methode heeft ervoor gezorgd dat naast het verdwijnen van de astma er ook een sterke verbetering optrad in allergie, eczeem en het minder vatbaar zijn voor verkoudheden e.d. Ik ben helemaal gestopt met Beclometason, Salbutamol (astma medicatie), Nasonex, Aerius (allergie medicatie). Ik ben van mening dat iedereen op de hoogte zou moeten zijn van de Buteyko-methode. Niet alleen omdat het kan zorgen voor genezing of verbetering bij longziekten, maar ook omdat het gebruik van de methode mijns inziens kan bijdragen voor een gezond leven met minder kans op welvaartsziekten. Het is triest om te weten dat er zoveel mensen met longziekten zijn van wie de gezondheid alleen maar achteruit gaat door de huidige behandeling, terwijl de oplossing binnen handbereik ligt”.

Moniek Klop: "Ik wist niet meer waar ik het zoeken moest met mijn tientallen vage klachten, die mij steeds meer gingen beperken in het dagelijks leven. De stressvolle periode die dit aangewakkerd heeft, was achter de rug, maar ik bleef ontzettend opgejaagd, onrustig, duizelig, angstig en overprikkeld. Ik had een wattenhoofd, hartkloppingen, dichtzittende oren, druk op de borst en stijve nek en schouders. Ik sliep slecht, zag regelmatig wazig, was vaak moe en kon me niet meer concentreren. Een zombie voelde ik me. Via de huisarts en allerlei therapieën kwam ik niet echt verder.

Na veel zoekwerk op Google kwam ik uit bij chronische hyperventilatie en de Buteyko-methode. De wetenschappelijk onderbouwde theorie is fascinerend, de resultaten verbluffend. Mijn CP bleek slechts 8 seconden en is nu, na een half jaar trainen, ongeveer 25 seconden. Langzaam maar zeker krijg ik mijn leven weer terug. Veel klachten zijn geheel of grotendeels verdwenen. Al na een week trainen sliep ik weer als een roos, wat ik heel bijzonder vond na een paar jaar van veel gebroken nachten. Ik voel me veel relaxer, helderder en heb meer energie. Ik heb geen paniekaanvallen meer, de druk op mijn borst is verdwenen en mijn rug-, nek- en schouderklachten zijn met driekwart verminderd. ’s Ochtends stond ik altijd doodmoe op, ook dat is verleden tijd.

Het is alsof ik steeds een stukje verder terug op de wereld kom. Ik ben er nog niet, maar heb er vertrouwen in dat ik ooit de norm van CP 60 ga bereiken. Wat een heerlijk vooruitzicht dat dan ook mijn hooikoorts zal verdwijnen, mijn opgeblazen buik verleden tijd zal zijn en ik weer alcohol zal kunnen drinken zonder daar hartkloppingen en onrust van te krijgen.

Eerlijk is eerlijk: de eerste maanden Buteyko-training vond ik zwaar. De klachten kwamen heviger terug en ik ervoer enorme schommelingen, ook emotioneel. In het begin vond ik de oefeningen best een opgave en kostte het me moeite er tijd voor vrij te maken, maar inmiddels kan ik ervan genieten. Het benauwde gevoel went en ontspannen gaat steeds makkelijker. Er is veel doorzettingsvermogen voor nodig, maar dat is het dubbel en dwars waard. Het leven wordt steeds mooier!

De Buteyko-methode heeft mij doen inzien hoe krom onze gezondheidszorg in elkaar zit. Voor zóveel aandoeningen is de oplossing simpel: minder ademen. Ongelooflijk dat artsen dit niet (willen) zien. Evenzo ongelooflijk is het dat de brede opvatting nog steeds is dat diep ademen gezond is. Wie zich verdiept in hoe ons lichaam zuurstof opneemt, snapt dat het juist andersom werkt. Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik dit ‘geheim van het leven’ heb mogen ontdekken. Hulde aan dr. Buteyko!"