Cursisten vertellen over hun ervaring met Buteyko cursus

EX-CURSISTEN VERTELLEN

Monique van Oosten: „Twee jaar na opgehouden te zijn met roken en na een moeilijke thuissituatie kwamen bij mij de eerste symptomen van astma. Vooral ´s nachts had ik het moeilijk. Al snel na de eerste bronchienverwijdende inhaalpreperaten openbaarde zich een eczeem over mijn hele lichaam en na nog veel meer goedbedoelde medicijnen volgden allerlei allergieen, eerst voor katten, daarna stof, hooikoorts en gras. Ik raakte steeds meer vermoeid. Ik kan me nog goed herinneren dat ik doodmoe na mijn werk op weg naar huis vaak het raam van mijn auto opendeed en diepe teugen lucht ademde in de hoop meer energie te krijgen om thuis mijn mannetje te kunnen staan. Wat ik bijna niet meer kon.

Buteyko cursisten vertellen over hun ervaringen

Dit heeft zo´n vijf jaar geduurd tot ik over de Buteyko methode las in het boekje „Leef gezond, adem rustig“. Ik vloog naar Nederland en leerde de Buteyko-methode bij Masha Kotousova. Voor mij als fysiotherpeut was het even vreemd om de Buteyko-theorie te begrijpen, de benadering van de ademhaling die wordt onderwezen in de medische wereld blijkt zo anders.

Als astma- en allergiepatient voelde ik de juistheid van de Buteyko-methode, het werkte direkt. Binnen een week kon ik ophouden met de bronchienverwijdende medicijnen. En met een gezonde dosis zelfdiscipline genas ik van al mijn kwalen! De Buteyko methode heeft mijn leven totaal veranderd. Al mijn klachten zijn weg. Ik word niet meer ziek en bruis van energie.

Ik begon met een controle pauze van 15 sec. en legde de meeste nadruk op de ontspanningstrainingen vóór en na het slapen. Ik werd steeds bewuster van mijn ademhaling en probeerde overdag zo vaak mogelijk ietsje minder te ademen dan ik eigenlijk wilde. Nabij een controle pauze van 20 sec. kreeg ik de eerste reiningingsreaktie die zich uitte in de vorm van één dag volkomen uitputting en duizeligheid. Binnen een paar maanden had ik een controle pauze van ruim 30 sec. waar ik bleef steken. Masha adviseerde mij toen om meer te gaan bewegen wat goede resultaten gaf. Ik ging elke dag wandelen en daarna voorzichtig joggen. Al snel bereikte ik de controle pauze van 40 sec. en er volgde een reinigingsreaktie: er kwam een sterk vergrote produktie van slijm. Na ruim een jaar, toen ik de controle pauze van 60 sec. bijna had bereikt, kreeg ik nog een reiningingsreakte in vorm van een lichte astma aanval. Het duurde het langst om helemaal van de allergieen af te komen: zwemmen in de zee hier in IJsland en saunabaden hielpen daar goed bij. Ik had een stabiele gezondheid zonder last van allergieen en een controle pauze van boven de 60 sec. ´s ochtends, 3 jaar na in kontakt te zijn gekomen met Masha en de Buteyko-methode.

De laatste 7 jaar ben ik niet meer ziek geweest. Ik jogg nu 10 km per week. Uit statistieken hier op IJsland is gebleken dat ik de meeste patienten behandel als fysiotherapeut aan huis en ik geef daarnaast regelmatig ´s avonds en in de weekenden Buteyko-cursussen. Ik ben alleenstaand moeder met 3 thuiswonende kinderen en woon buiten de stad op een stuk land met buitenhuizen, wat ook het nodige werk vereist. Ik heb weer paarden en zelfs 4 katten en nergens last van!

Laatst veranderde ik van verzekeringsmaatschappij en vanwege de levensverzekering moest ik mij opnieuw laten onderzoeken door de arts van de nieuwe verzekeringsmaatschappij. Die had mijn papieren bekeken en begreep maar niet hoe ik geen enkele klacht meer had. Toen ik hem uitlegde dat ik geleerd had minder te ademen, antwoordde hij: „Tja, als het zó eenvoudig was, zou er veel meer over bekend zijn...“
Monique van Oosten, fysiotherapeut. IJsland“

Marianne Moelands: “In een stressvolle periode, waarin mijn vader ernstig ziek was en overleed, kreeg ik ’s nachts last van hyperventilatie-aanvallen, soms wel zes achter elkaar en dat meerdere nachten op rij. Hierdoor sliep ik ontzettend slecht, maar gek genoeg had ik dáár overdag niet veel last van. Ik viel wel voor de tv in slaap en deed een dutje als ik de kans kreeg.

Wat wel heel lastig was, was dat ik met een steeds grotere tegenzin ging slapen, bang om weer zo’n aanval te krijgen – in ademnood zijn is echt eng. Als ik zo’n aanval kreeg in bed, deed ik een diepe buikademhaling, waarvan ik weer wat rustiger werd. Soms maakte ik boodschappenlijstjes in mijn hoofd, zodat ik maar niet op mijn ademhaling zou letten. Maar zodra ik in slaap viel, kreeg ik weer een aanval. Het enige wat hielp, was rustgevende thee met sint-janskruid drinken, voor de tv blijven zitten en niet op mijn ademhaling letten.

Achteraf gezien logisch, want als je zit, heb je een minder diepe ademhaling dan wanneer je ligt. Dit heb ik geleerd tijdens de cursus Buteyko, die ik ging volgen nadat ik eens een folder hierover had gelezen. Buteyko is een Russische ademhalingstechniek, waarbij je minder diep leert ademhalen. Aanvankelijk is deze methode ontwikkeld voor mensen met astma en longproblemen, maar het helpt ook tegen bepaalde ademhalingsgerelateerde slaapproblemen, zoals mijn (nachtelijke) hyperventilatieaanvallen, snurken en slaapapneu.

Eigenlijk gaat deze manier van ademhalen lijnrecht in tegen de huidige tendens van het dieper ademhalen, zoals we leren bij meditatie, yoga en zelfs op de sportschool. In mijn geval is diep ademhalen namelijk helemaal niet goed. Het zorgt dat ik te weinig kooldioxide in mijn bloed krijg, waardoor niet genoeg zuurstof kan worden opgenomen in mijn lichaam. Ik ga dieper ademhalen en door mijn mond om toch meer zuurstof binnen te krijgen, en daarvan ga ik hyperventileren. Door minder diep adem te halen, reguleer ik mijn ademhaling, waardoor ik rustiger word en mijn zuurstofgehalte op peil blijft.

De Buteyko-cursus bestond uit vijf avondbijeenkomsten van anderhalf uur, verdeeld over een periode van twee weken. Daarnaast moest je dagelijks twee keer twintig minuten ademhalingsoefeningen doen, door te gaan zitten en rustig door je neus te ademen. Ik maakte daar echt een meditatiemomentje van. Hoe meer je oefent, hoe eerder deze manier van ademhalen natuurlijk voor je wordt. Maar ik vond het heel moeilijk om deze methode aan te leren, en vooral om tijdens het praten niet meer door mijn mond te ademen.

Tijdens het slapen plakte ik daarom losjes een pleister over mijn mond, zodat ik mezelf dwong alleen door mijn neus te ademen. En een linnen riem, strak om mijn buik gebonden, zorgde ervoor dat ik minder diep zou ademhalen. Dankzij deze trucs en mijn doorzettingsvermogen – ik volgde de cursus zelfs twee keer om het echt goed onder de knie te krijgen – zijn mijn nachtelijke hyperventilatie aanvallen verleden tijd. Ik slaap tegenwoordig rustig door. En ik snurk niet meer. Van dat laatste had ik zelf overigens niet zo’n last, maar mijn man natuurlijk wel.”

Buteyko cursisten vertellen over hun ervaringen

Arend Hoiting:“ Eind nov./begin december hebben we (Hilly en Arend) jouw boek “Leef gezond, adem rustig” gelezen en zijn we al begonnen met het verminderen van de diepe ademhaling en hebben we dagelijks verschillende oefeningen gedaan. In maart en april hebben we met zeer veel voldoening jouw cursus gevolgd en persoonlijk oefen ik dagelijks ongeveer ander half uur (3 keer een half uur) en dat doe ik nog steeds.

Hilly doet op dit moment nog veel oefeningen om het middenrif te ontspannen en boekt al veel vooruitgang. Ze heeft nog steeds een CP van boven de 30 sec. en haar astma aanvallen (meestal voorkomend van juni t/m okt/nov) zijn tot nu toe uitgebleven! Ze gebruikt geen inhalers meer!

Mijn symptomen waren:
Angina pectoris (verschillende malen in Martini ziekenhuis opgenomen)
Extreem hoge bloeddruk (systolische druk >200, diastolische druk 95 -120)
Onregelmatige en bonzende hartslag (verstoord hartritme)
Oedeem
Spataderen benen
Artrose in beide knieën
Kromme en pijnlijke vingers

Onderstaande medicijnen gebruik ik sinds april in het geheel niet meer:
Perindopril Tert-But T 4mg
Coversyl T 4mg
Metoprololsucc Ret T 50mg
Plavixx Tabl 75mg
Promocard T 30mg
Nitroglyc Spr 0,4mg/D
Acetylsal Card Disp T 80mg
Lerdip Tabl Omh 10mg

De resultaten van de Buteyko methode zijn in één woord verbluffend: de angineuze klachten zijn totaal verdwenen, ik ben zelfs in staat om weer te hardlopen. De bloeddruk waarden zijn zonder medicijnen gemiddeld: 130 over 65-70. De onregelmatige hartslag is verdwenen evenals het oedeem. De spataderen zijn bijna verdwenen. Met name ’s morgens is er een klein gedeelte van de spataderen zichtbaar. (Wellicht toch nog een te diepe ademhaling ’s nachts!). Ik heb geen enkele last meer van pijn in de knieën bij het lopen ook niet bij zeer lange afstanden. De kromme en pijnlijke vingers zijn nauwelijks meer een probleem. Alleen ’s morgens staan een paar vingers nog enigszins krom, maar er is geen sprake van pijn.

Ik vind het heel jammer, dat in bijna alle publicaties uitsluitend aandacht wordt geschonken aan de positieve effecten van de Buteyko-methode op astma. De doelgroep van mensen met hartproblemen en/of hoge bloeddruk lijkt mij bijna onbegrensd in de westerse samenleving en dus ook in ons land. Veel van mijn kennissen met hartproblemen waren zeer enthousiast en willen zich in de nabije toekomst ook inschrijven voor een cursus”.

Paul Wauters: “Ik ben 5 jaar veel ziek geweest door CHV. Erg veel ziek! Ik had geen kwaliteit van leven meer. Dankzij de Buteyko-methode heb ik nu meer energie en ben ik niet meer duizelig. Ik werk nu weer volledig. Ik slaap nu weer goed. De vele artsen die mij onderzocht hebben afgelopen 5 jaar konden geen diagnose stellen. Ik werd verwezen naar psycholoog en psychiater. Ik heb een ablatie ondergaan tegen hartritme storingen bij cardiologie - Erasmus MC. 6 maanden na de ablatie was ik nog veel zieker. Ik heb nu geen hartritme storingen meer

Frans Sanders: “Vanaf de eerste dag dat ik begon met de Buteyko-methode voelde het goed aan. Ik had meteen minder last van mijn dichte neus, kon slapen zonder slaapmiddelen, ook hoef ik ’s nachts geen water meer bij mijn bed te hebben en heb ik geen behoefte aan anti-allergie tabletten. Normaal gesproken heb ik in het voorjaar last van verkoudheid, ook die is weggebleven. Elke astma-, allergie-, snurken- etc. patiënt moet verplicht worden de Buteyko-methode te leren. Voor weinig geld een geweldige verbetering van de gezondheid en dat blijvend!”

Jaap de Jong: “Ik ben kritisch, goed opgeleid en niet echt zweverig, 54 jaar, waarvan zeker de helft gehinderd door astma, COPD, bronchitis of hoe je het noemen wil.

Ik was trots op mijn diepe, beheerste ademhaling: “flink veel zuurstof naar binnen halen en veel koolzuur naar buiten gooien”. Voor mijn gevoel deed ik er alles aan om gezond te blijven, ook sporten, maar wel: al twintig jaar lang 4 pufjes Ventolin per dag gebruiken, met nog extra in moeilijke tijden.

Volstrekt toevallig las ik iets over de Buteyko-therapie. Wat mij verbaasde was dat je ook koolzuur nodig hebt om zuurstof in je cellen te krijgen. Dat wist ik niet. Het was in zekere zin de omgekeerde wereld.

Die wetenschap maakte mij nieuwsgierig. Een aanknopingspunt om te gaan Googelen en het boekje van Masha Kotousova uit de Ankertjes-serie te kopen. De theorie was boeiend, maar met alleen lezen kom je er niet. Daarom ben naar de cursus gegaan. Die cursus is op zich niet ingewikkeld. In enkele maanden ben ik gewend geraakt aan een lichtere "zuinige" ademhaling en aan gevoelsmatig accepteren van een hoger koolzuurniveau in je longen. In het begin niet zo fijn om te doen, maar als je doorzet kan je er een tweede natuur van maken, ook ´s nachts. Op een gegeven moment heb je dan de oefeningen niet meer nodig.

Ik dacht altijd dat ik heel snel de mist in zou gaan als er onverhoopt geen Ventolin meer te krijgen was. Sinds de cursus (twee jaar geleden) heb ik echter geen enkel pufje meer gebruikt.

Dit bewijs is voor mij heel erg overtuigend en de cursus is dubbel en dwars de moeite waard geweest. Ik heb geen aandelen in Buteyko, maar ik kan het iedereen met de longproblemen die ik had, aanbevelen!”

Buteyko cursisten vertellen over hun ervaringen

Philip van der Zee: “Zo'n drie jaar beoefen ik de Buteyko-methode. Ik was de astma en de medicijnen goed zat en gemotiveerd om dit aan te pakken. Heel blij was ik en ben ik nog steeds met de informatie via Buteyko en Masha over hoe astma ontstaat en hoe deze te verhelpen is.

Ik ben nu twee jaar zonder medicijnen. Nu haal ik controle pauzes van 60-95 sec. Afgelopen week haalde ik een nieuw persoonlijk record: twee minuten! Dit was meer een maximale pauze. Ik slaap nu zonder problemen onder wollen dekens.

De discipline van 2 maal per dag een half uur Buteyko-training wil ik niet missen. Het brengt me rust en evenwicht. Steeds dieper kan ik zakken in mijzelf. En dat voelt goed!

Masha had verteld dat wanneer we de 60 sec. grens passeren dat we dan in de meditatieve gebieden komen. En ja dat is waar. Het leven wordt steeds mooier. Wel ben ik me erg bewust van de invloed van voeding op mijn controle pauze en daarmee op mijn hele zijn. Ik had een klein buikje toen ik begon. Daar is nu weinig van over. Een kilo of 5 ben ik afgevallen. Graag vertel ik mensen over de methode. Maar vaak stuit ik op ongeloof en weerstand. Ik denk dan dat ze mij een rare snuiter vinden. Ik ben blij dat ik de Buteyko-methode heb geleerd. Anders was ik nu allang verslaafd aan allerlei medicijnen en deed ik niet het werk dat ik nu doe en waar ik veel plezier aan beleef.”

Toos de Groot: “De Buteyko-therapie is voor mij letterlijk een verademing, niet eerder heeft iets zo goed geholpen tegen hyperventilatie. Mijn chronische vermoeidheid is ook minder. Had ik maar 30 jaar eerder kennis gemaakt met de Buteyko-therapie.”

Thérèse Lambrecht: “We zijn net terug van een weekje bergwandelen in Oostenrijk. Mijn twee dochters 30 en 31 jaar waren ook van de partij en zijn verbaasd dat hun mama (60 jaar) een even goede conditie heeft. Ik ben zeer gelukkig de Buteyko-methode gevolgd te hebben. Mijn longemfyseem (lichte vorm), waarschijnlijk geërfd van mijn vader, is volledig verdwenen. Ik slaap wel iedere nacht met een plakker (voel dat dit nodig is) en een strakke band rond de borstkas. Voordien kon ik geen minuut lopen met de mond dicht en na 20 min was ik buiten adem, nu loop ik met de mond dicht gemakkelijk. Dagelijks maak ik 150 tot 250 kniebuigingen met de neus dicht. Na een paar maanden is er een grote verbetering! Mijn controle pauze is meestal 40 tot 50 sec, soms 60 of 65 sec. Mijn streefdoel voor de toekomst is 120 sec. Ik ben ook overtuigd dat te bereiken. Masha, je positieve uitstraling en het overtuigend overbrengen van de Buteyko-methode zijn voor mij een grote steun geweest. Hartelijke groeten, Thérèse Lambrecht, België “

Mintje Boomsma: “Mijn chronische bronchitis is verdwenen. Voor de cursus gebruikte ik Atrovent, maar nu is dat niet meer nodig. Onbegrijpelijk, dat zo’n goedkope remedie als de Buteyko-methode nauwelijks bekend is en gebruikt wordt”.

Mariska de Hoog: “Zo’n anderhalf jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met de Buteyko-methode. In die tijd had ik behoorlijk last van astma en bronchitis en moest steeds mijn aantal putjes en onderhoudsmiddelen verhogen. Ook het aantal prednison kuren, dat ik nodig had om mijn steeds terugkerende astmatische bronchitis onder controle te houden, nam schrikbarend toe. Via een Amerikaans familielid ontving ik een artikel over de Buteyko-methode. De methode komt uit Rusland en is ontwikkeld door de Russische arts Konstantin Buteyko. Op het moment dat ik het artikel las, was er herkenning en angst tegelijk. Diep van binnen wist ik dat het klopte wat daar stond en de angst zat hem in de gedachte dat ik veel minder zou moeten gaan ademen, ik had het immers al zo benauwd.

Het artikel liet me niet los en ik ben op Internet gaan zoeken of ik meer te weten kon komen over het hoe en waar. Zo kwam ik in contact met Masha Anthonissen-Kotousova, die de Buteyko-methode naar Nederland bracht. Masha is door professor Buteyko zelf opgeleid en heeft jarenlang in Rusland Buteyko-cursussen gegeven. Ik heb bij haar de cursus gedaan. Het lijkt haast onmogelijk, maar het werkt. Nu kan ik leven zonder astma. Het enige dat je ervoor nodig hebt, is doorzettingsvermogen.”

Bert Vrolijk: “Mijn controle pauze is nu 60 seconden. Deze was 8 seconden toen ik met de Buteyko-cursus begon. Mijn astma, slapeloosheid en snurken zijn verdwenen. Ik ben helemaal gestopt met het gebruik van medicijnen, daarvoor gebruikte ik Flixotide, Serevent en Flixonase. De Buteyko-methode is de enige manier om van je astma af te komen, sorry farmaceutische industrie”.

Lyde Bander: “Ik wil je, Masha, wel erg bedanken voor de cursus en de persoonlijke aandacht die je iedereen hebt gegeven, ik heb er erg veel aan gehad. Ik jog nu bijna iedere dag en heb een controlepauze van zo'n 45 seconden. Sinds de cursus die ik in mei in Rotterdam heb gevolgd, heb ik het ook niet meer benauwd gehad. Ik ben 20 jaar oud en ik had astma sinds mijn geboorte. Ik vind dit een geweldige methode om zonder medicijnengebruik en bijwerkingen van astma af te komen.”

Alexander Reus: “Ik ben zeer onder de indruk van enerzijds de eenvoud van het principe en praktische oefeningen en anderzijds de enorme positieve impact op mijn lichaam en geest. Buteyko heeft mijn leven enorm positief beïnvloed. Masha bedankt!”

Marijke van Dijk: "Voor mij is de Buteyko-methode mijn 'redding' geweest! Zolang ik train, functioneer ik weer volledig: wandelen, fietsen (racefiets), huishouden etc. etc. Men heeft wel discipline nodig en doorzettingsvermogen. Na bijna 3 weken zonder training komen de symptomen (coronaire vaatspasmen) bij inspanning bij mij nog weer terug. Trainen blijft belangrijk!"

Wendy Schenkels: "Van de week voor het laatst naar de longarts geweest met Quido (11 jaar). Het gaat zo goed met zijn chronische bronchitis, dat hij niet meer hoeft terug te komen!!! Hij heeft geen klachten meer (chronisch slijm ophoesten, verminderde longfunctie) en gebruikt geen medicijnen meer (puf). In een jaar tijd is hij 8 cm gegroeid en 6 kilo aangekomen (van 27 naar 33 kilo). Helaas heeft hij 3,5 jaar medicijnen gehad die hem meer kwaad dan goed hebben gedaan. De medicijnen hebben zijn bijnieren onderdrukt, waardoor hij te weinig Cortisol aanmaakte. Dit heb je nodig om te groeien, gewicht vast te houden en bij ziekte heb je er extra nodig om beter te worden. Hij is veel ziek geweest en heeft veel vervelende ondersteken gehad. Zijn longfunctie test werd steeds slechter. Een van de beste longartsen van het Sophia kinderziekenhuis wist niet wat hij met Quido aan moest.

Gelukkig kregen wij van iemand een tip over de Buteyko-ademhalingstechniek, www.buteyko-methode.eu. Iemand die jaren astma had gehad en inmiddels zonder medicijnen en klachten was. Wij hebben met Quido 1 jaar lang 2x per dag 15 minuten de oefeningen van Buteyko gedaan. De medicijnen in overleg met de longarts aangepast: eerst alleen ontstekingsremmer en indien nodig wijdermaker, later ontstekingsremmer afgebouwd. De wijdermaker hebben wij sinds de oefeningen nooit meer hoeven gebruiken. Nu hoeven we ook de oefeningen niet meer te doen, alleen wanneer hij verkouden is.

We zijn blij dat we voor Quido de oplossing hebben gevonden, maar vinden het jammer dat we 3,5 jaar moeten dokteren. We delen graag onze ervaringen, zodat meer mensen er baat kunnen hebben. Dus deel gerust dit bericht".

Ton Affourtit: "Een ruime 3 jaar geleden heb ik bij jou een cursus Buteyko gevolgd. Momenteel ben ik geheel gestopt met mijn Beta-blockers en het gaat gewoon erg goed met me en mijn bloeddruk. Heel veel wijt ik aan Buteyko, dat ik nog steeds beoefen of in mijn achterhoofd heb bij veel wat ik doe.

Zoals bij veel andere mensen is het gebruik van de pufjes verdwenen (al binnen 3 weken na start van je cursus). Ook had ik nog wel eens eczeem op mijn benen en dat komt nu ook niet meer voor. Sinds een half jaar ben ik vegetarisch gaan eten, ook omdat mijn vrouw dat al 16 jaar doet. Ook dat zal wel mee spelen in het geheel.

Ach en dan de pleister methode om slaap-apneu te stoppen. Geweldig en ik ben er eigenlijk wel van genezen. Daarvoor mijn dank. Mijn vrouw klaagt nooit meer. Ik heb het een half jaar geleden nog even weer 3 weken met pleister geslapen, omdat het weer wat terug kwam. Nu is het niet meer nodig. Ik kan je cursus echt iedereen aanraden."

John Bout: “Het gebruik van de Buteyko-methode heeft ervoor gezorgd dat naast het verdwijnen van de astma er ook een sterke verbetering optrad in allergie, eczeem en het minder vatbaar zijn voor verkoudheden e.d. Ik ben helemaal gestopt met Beclometason, Salbutamol (astma medicatie), Nasonex, Aerius (allergie medicatie). Ik ben van mening dat iedereen op de hoogte zou moeten zijn van de Buteyko-methode. Niet alleen omdat het kan zorgen voor genezing of verbetering bij longziekten, maar ook omdat het gebruik van de methode mijns inziens kan bijdragen voor een gezond leven met minder kans op welvaartsziekten. Het is triest om te weten dat er zoveel mensen met longziekten zijn van wie de gezondheid alleen maar achteruit gaat door de huidige behandeling, terwijl de oplossing binnen handbereik ligt”.

Moniek Klop: "Ik wist niet meer waar ik het zoeken moest met mijn tientallen vage klachten, die mij steeds meer gingen beperken in het dagelijks leven. De stressvolle periode die dit aangewakkerd heeft, was achter de rug, maar ik bleef ontzettend opgejaagd, onrustig, duizelig, angstig en overprikkeld. Ik had een wattenhoofd, hartkloppingen, dichtzittende oren, druk op de borst en stijve nek en schouders. Ik sliep slecht, zag regelmatig wazig, was vaak moe en kon me niet meer concentreren. Een zombie voelde ik me. Via de huisarts en allerlei therapieën kwam ik niet echt verder.

Na veel zoekwerk op Google kwam ik uit bij chronische hyperventilatie en de Buteyko-methode. De wetenschappelijk onderbouwde theorie is fascinerend, de resultaten verbluffend. Mijn CP bleek slechts 8 seconden en is nu, na een half jaar trainen, ongeveer 25 seconden. Langzaam maar zeker krijg ik mijn leven weer terug. Veel klachten zijn geheel of grotendeels verdwenen. Al na een week trainen sliep ik weer als een roos, wat ik heel bijzonder vond na een paar jaar van veel gebroken nachten. Ik voel me veel relaxer, helderder en heb meer energie. Ik heb geen paniekaanvallen meer, de druk op mijn borst is verdwenen en mijn rug-, nek- en schouderklachten zijn met driekwart verminderd. ’s Ochtends stond ik altijd doodmoe op, ook dat is verleden tijd.

Het is alsof ik steeds een stukje verder terug op de wereld kom. Ik ben er nog niet, maar heb er vertrouwen in dat ik ooit de norm van CP 60 ga bereiken. Wat een heerlijk vooruitzicht dat dan ook mijn hooikoorts zal verdwijnen, mijn opgeblazen buik verleden tijd zal zijn en ik weer alcohol zal kunnen drinken zonder daar hartkloppingen en onrust van te krijgen.

Eerlijk is eerlijk: de eerste maanden Buteyko-training vond ik zwaar. De klachten kwamen heviger terug en ik ervoer enorme schommelingen, ook emotioneel. In het begin vond ik de oefeningen best een opgave en kostte het me moeite er tijd voor vrij te maken, maar inmiddels kan ik ervan genieten. Het benauwde gevoel went en ontspannen gaat steeds makkelijker. Er is veel doorzettingsvermogen voor nodig, maar dat is het dubbel en dwars waard. Het leven wordt steeds mooier!

De Buteyko-methode heeft mij doen inzien hoe krom onze gezondheidszorg in elkaar zit. Voor zóveel aandoeningen is de oplossing simpel: minder ademen. Ongelooflijk dat artsen dit niet (willen) zien. Evenzo ongelooflijk is het dat de brede opvatting nog steeds is dat diep ademen gezond is. Wie zich verdiept in hoe ons lichaam zuurstof opneemt, snapt dat het juist andersom werkt. Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik dit ‘geheim van het leven’ heb mogen ontdekken. Hulde aan dr. Buteyko!"

Fitah Ben Amar: "Mijn inziens dient de Buteyko op elke lagere school als verplicht onderdeel van het lesmaterieel te worden ingevoerd, zodat een ieder bewust zijn gezondheid kan optimaliseren".

Boy Verwaard: "Prima methode op natuurlijke basis, effectief. Mijn dochter (14 jr oud) is van haar astma af en ikzelf heb geen duizeligheid meer, mijn controle pauze is 30".

Hans Rudolf Paulus: "Door de Buteyko-methode kan ik mij beter ontspannen en concentreren, is mijn ademhaling rustiger geworden, minder vermoeidheid, hooikoorts is weg, eczeem is minder".

Annelies Smolders: "De methode is verbluffend eenvoudig en geeft veel voldoening en positieve resultaten. Mijn reukverlies is verdwenen en ik heb een goed humeur. Minder last van kortademigheid en slapeloosheid".

Marja Winkel: "Ik ben erg tevreden over de cursus. Ik ben rustiger, slaap beter. Het is jammer dat mensen zo sceptisch tegenover de cursus staan. Probeer een keer en ervaar! Ik ben er blij mee!"

Annelies Wit: "Ik adem rustiger. Ik slaap zoveel beter in, en ik sta uitgerust op. Typisch dat ik om 6.00 uur 's ochtends het best kan trainen. Ik werk in het onderwijs, maar ben nog niet ziek geworden, dus immuunsysteem is ook verbeterd. Mijn grootste verbazing was, als mijn ene neusgat verstopt zat, moest ik juist daardoor ademen, is natuurlijk best eng, maar als je je dan rustig houdt en heel licht ademhaalt door dat neusgat, gaat die vanzelf open! Dank je wel, Masha. Fijn dat ik je heb leren kennen. En dat je nog maar heel veel mensen beter mag maken."

Hella De Boo: "Het is nu 2 maanden na de cursus. Ik heb meer energie, ik ben rustiger, bewust van spanningsmomenten en hoe daar wat aan te doen, bijna geen hyperventilatie meer. Ik ben iets afgevallen. Ik heb minder last van allergieën en mijn hoesten is verdwenen. De Buteyko-methode is een wetenschappelijk gefundeerde ademhalingsmethode die iedereen kan leren. Door bewust te worden van hoe je ademt, wat effecten zijn van je ademhaling, krijg je grip op je leven: benauwdheidsaanvallen komen onder controle, stressmomenten die dit mede kunnen veroorzaken worden beheersbaar. Het lichamelijk en geestelijk welbevinden neemt toe. Ik raad het iedereen aan. De training die Masha Kotousova geeft is duidelijk en de opbouw is zeer gefundeerd. Ook het feit dat er altijd (levenslang) terugkoppeling mogelijk blijft getuigt van bevlogenheid en vakkennis".

Joke Zonneveld: "Ik ben dankbaar dat ik de Buteyko-methode heb ontdekt. Het geeft mij een praktisch handvat om mijn chronische hyperventilatie aan te pakken en zo beter te slapen en mijn energie terug te krijgen. Direct begon ik beter te slapen. Masha Anthonissen-Kotousova begeleidt dit zorgvuldig.

STILTE
Ik zocht naar de stilte
ik kon haar niet horen,
ik vocht om stilte
ik kon haar niet vinden,
ik hunkerde naar stilte,
ik kon haar niet ontvangen.
Onverwacht diende de stilte zich aan
…………tussen twee ademhalingen in………..
Joke Zonneveld. De Buteyko training ten voeten uit 1f642 "

Julia Mangnus: "Levensveranderend-goede methode. Ik ben erg blij dat ik de Buteyko-cursus heb gevolgd. Ik begrijp meer van de oorzaak van mijn klachten en waarom diepe ademhaling, zoals die bij veel yoga- en meditatie oefeningen wordt gebruikt, voor mij averechts werkt".

Noëlla Appermans: "Jarenlang werd ik immers, letterlijk en figuurlijk, verstikt door een grote, onbekende kracht. Een kracht die mij in heel veel dingen beperkte, maar mij vreemd genoeg ook sterkte gaf op momenten dat ik het niet verwachtte. Die onbekende kracht kreeg na talloze medische onderzoeken een naam: ‘chronische hyperventilatie’.
Nu, na 40 jaar, durf ik eindelijk als chronisch hyperventilant ‘uit de kast’ te komen.
Ik kwam ik via via terecht bij Masha Kotousova. Ze doceerde een ademhalingstechniek waar ik nog nooit van gehoord had en bleek opgeleid te zijn door een Russische professor, Konstantin Buteyko, de grondlegger van de Buteyko-methode. Ik las zijn verhaal en voor het eerst in mijn leven klopte het plaatje en vielen de puzzelstukjes in elkaar.
Ik besloot haar praktijkcursus te gaan volgen in Tilburg om de Buteyko-methode onder de knie te krijgen. Op de laatste dag van de slotcursus reed ik de lange afstand van Tilburg naar Beverst, terwijl er een hyperventilatieaanval dreigde. Maar dankzij de Buteyko-methode kreeg ik de aanval voor de eerste keer bewust en snel onder controle. Ik stelde me teweer tegen de angst en ging tegen de wil van mijn ademhalingsstelsel in. Want na 40 jaar wist ik wat mijn ademhaling met mij van plan was. Dat zou deze keer echter niet lukken. Ik ademde zoals het hoorde, sprak mijn angst liefdevol toe en zei tegen mezelf dat het genoeg geweest was. Voor het eerst begreep ik wat ik deed en waarom ik dat deed. Die dag begon ik, na 40 jaar, aan de herprogrammering van mijn ademhaling."

Frans-Josef van Lieshout: "Het is nu 2,5 maanden geleden dat ik aan een Buteyko-cursus deelnam. Na 2 weken al gestopt met Flixotide. Dus al 2 maanden geen medicijnen en geheel geen last van benauwdheid. Vanaf de eerste week zijn beide neusgaten open! Iets wat de afgelopen 20 jaar niet meer voorgekomen. De controle pauze is 56 seconden".

Elaine Lamaijer: "Dankzij jouw lessen en veel oefenen, ben ik van mijn bloeddruk medicijnen af. En hoef ik ze niet meer te gebruiken van de praktijkassistente. Ik ben daar heel blij om!"

Remco Vergeer: "De cursus die ik bij jou heb gevolgd heeft een grote impact op mijn leven: dagelijks oefen ik meerdere keren, sport altijd met alleen door mijn neus te ademen, CPAP weer ingeleverd bij het ziekenhuis… Mijn controlepauze is inmiddels gestaag gestegen naar zo'n 40 seconden in de ochtend. In de middag/avond als ik vaak in de auto weer naar huis rijd heb ik al meerdere keren CP's gehaald van boven de 70 seconden! Het is zoals je al tijdens de training vertelde: als je echt ziek bent dan blijf je trainen. Ik vind het niet altijd gemakkelijk maar ik weiger op te geven. Ik blijf trainen wanneer ik kan en ik probeer dat op een liefdevolle manier naar mezelf toe vol te houden. Maar het is niet altijd makkelijk (en toch ook weer wel…)."

Maarten Udink ten Cate: "Meest effectieve methode om astma onder de knie te krijgen; medicijnen onderdrukken alleen de symptomen, maar astma geneest niet daardoor. Met Buteyko is duidelijk sprake van genezing, en dat is na 35 jaar medicijnengebruik".

Ankie Pluim: "Iets wil ik delen over een ervaring tijdens het ziek zijn (corona) van mijn man. Hij had koorts en was echt goed ziek. Toen hij begon te hoesten, riep ik steeds, niet hoesten, dat was heel moeilijk voor hem. Om de hoestprikkel te remmen dronk hij een klein slokje cognac, dat hielp enorm. Na een dag ging het al zoveel beter met hem. Dankbaar was ik dat ik de Buteyko-ademhaling kende. En de tip: niet hoesten."

Dolf Cornet: "Buteyko en corona. Zo'n bijna 4 maanden geleden ben ik begonnen met de Buteyko-methode, wat tot nu toe al een hele verandering in mijn leven hebt gebracht. Ik zou graag iets willen vertellen over corona en wat de Buteyko-methode mij daarin heeft geholpen. Ik werd in één keer heel erg ziek, en nadat ik getest was bleek ik corona te hebben (was hiervoor twee maal ingeënt), wat niet wil zeggen dat ik het niet kon krijgen, maar wel verwacht dat het een stuk milder zal zijn. De eerste dagen was ik zo ziek, qua spieren en enorm verkouden, dat zich uitte in hoestbuien etc., hoofdpijn en zeer hoge koorts met als gevolg heel erg ijlen. Na een paar dagen heb ik toch contact opgenomen met Masha en verteld wat ik had en om tips gevraagd om hier wat makkelijker door te komen. Zij vertelde mij dat het nodig was om de stappen-oefening een paar keer per uur te doen, en een band om je ribben dag en nacht te dragen. Als ik mij slecht voel of koorts heb, dan het nodig is om 24 uur te vasten, dus alleen maar water te drinken. Dit zou dan complicaties voorkomen en het herstel versnellen. Ik was al zo onder de indruk van het advies wat ze mij gaf. Ik ben gelijk begonnen, hoe ziek dat ik ook was met de stappen-oefening en 24 uur vasten. Na 24 uur was ik zo slap, maar wel bijna klachten vrij (dus niet mee verkouden en hoesten). Vervolgens ging mijn herstel zo snel dat ik in een mum van tijd nergens geen last meer van had. Ik vond dit echt een hele rare gewaarwording, doordat wij ons eigen lichaam niet kennen. Je lichaam is veel meer in staat als men zelf zou kunnen denken. Dit kwam echt wel bij mij binnen. Wat dat betreft ben ik heel blij met de adviezen die Masha mij heeft gegeven, en dat je het uiteindelijk zelf moet doen".

Bob de Kruijk: "In januari 2021 kreeg ik covid-19. Na twee weken koorts en brandende longen probeerde ik weer rustig te gaan werken. Dat ging heel moeizaam. Na maanden zei men dat ik long-covid had. De klachten waren o.a.: Concentratieproblemen, chronisch duizelig (bijvoorbeeld rondkijken in de supermarkt), darmproblemen, inspanningsintolerantie, tachycardie en allerlei zaken die in verband gebracht worden met autonome dysfunctie. Er werd ook Colitis ulcerosa vastgesteld.

Dit hield zo'n 1 jaar aan en ik kon niet meer functioneren in het leven. Als ik een stukje tekst las moest ik 3 uur op bed liggen. Wat best lastig is met 2 kinderen van 2 en 4 jaar oud.

Ik had werkelijk alles geprobeerd (dacht ik), en alle testen bij huisarts en ziekenhuis gaven geen afwijkingen aan. Toen stuurde een vriend van mij uw boek op, met instructies wat ik moest gaan doen. Ik ging mijn middenrif ontspannen, stappen-oefeningen doen, mijn adem verminderen en mijn mond afplakken. Mijn CP was in het begin 13.

Mijn duizeligheid zakte na 3 dagen. Na 2 weken werd ik helder in mijn hoofd. Na 3 maanden kon ik me 100% beter melden op werk.

Momenteel is mijn CP 48 en ren ik weer de 10 km hard (uiteraard met neusademen).
Ik train nog elke dag om een CP van 60 te halen.

Ik heb in een aantal long-covid focusgroepen gezeten van universiteiten na mijn herstel. Ik vertel ze mijn verhaal, maar de ademhaling wordt niet serieus genoeg genomen, het is frustrerend. Het valt mij op dat deze mensen exact dezelfde klachten omschrijven als die ik had. Buteyko moet hun dus ook echt helpen, alleen geloven ze het niet.

Ik wilde bij deze vragen of u ook ervaring heeft met long-covid en in hoeverre er initiatieven lopen waarin Buteyko wordt genoemd als oplossing voor long-covid? Heeft een groot deel van de long-covid mensen niet eigenlijk gewoon last van overademen en uit zich dat in "long-covid klachten"? Ik kan er lang over nadenken, er zouden zoveel mensen mee geholpen zijn.

Ik wilde u in ieder geval erg bedanken. Ik kan weer lekker buiten rennen met mijn 2 zoons die inmiddels 3 en 6 jaar oud zijn."