De meest voorkomende fouten bij het leren van de Buteyko-methode Masha Anthonissen-Kotousova

Men begrijpt de oorzaak van zijn ziekte niet

Het is belangrijk, dat men de voornaamste punten van de Buteyko-theorie bestudeert en in staat is om de vragen hierover te beantwoorden. Het genezingsproces wordt effectief als de cursist de oorzaak van de ziekte begrijpt. Als je alleen maar symptomen van de ziekte bestrijdt, blijft de ziekte chronisch. Neem dus de tijd om de oorzaak van de ziekte aandachtig te bestuderen. Voor sommige mensen is het voldoende om de oorzaak van de ziekte duidelijk te maken en zij beginnen snel te herstellen.

“Als iemand over een ‘verkeerde ademhaling’ praat, betekent dit dat hij of zij mijn ontdekking niet begrijpt,” – zei dr. Buteyko - “in de fysiologie bestaat slechts het begrip: de norm. De afwijking van de norm is ziekte. Wij praten daarom niet over een ‘verkeerde lichaamstemperatuur’ of ‘verkeerde bloeddruk’ en voor de ademhaling geldt het precies zo. Maar de diepe ademhaling is een afwijking van de norm. Dit is dus een ziekte.” De diepe ademhaling veroorzaakt diverse storingen in het lichaam. Het lichaam probeert deze storingen te compenseren: de luchtwegen worden vernauwd, de bloedvaten worden vernauwd, het zenuwstelsel wordt gespannen enz. Het is duidelijk dat, naarmate de ademhaling tot de norm wordt verminderd, deze aanpassingen voor het lichaam niet meer nodig worden en de gezondheid herstelt.

De test met diepe ademhaling wordt niet gedaan

Ook is het heel belangrijk dat, voordat men de Buteyko-methode begint te leren, de test met diepe ademhaling wordt gedaan. Als deze test niet toegepast wordt, daalt, volgens dr. Buteyko, met 2 a 3 keer het scoringspercentage bij het toepassen van de methode. Deze test demonstreert hoe de diepe ademhaling symptomen van de ziekte veroorzaakt. Mensen die symptomen van hun ziekte door deze test duidelijk krijgen, kunnen de symptomen van de ziekte sneller opheffen door de Buteyko-training en leren de Buteyko-methode gemakkelijker.

Er wordt niet voldoende respect getoond voor de natuurlijke ademhaling

Men dient de tijd te nemen om de eigen natuurlijke ademhaling te bestuderen: hoe deze vanzelf gaat, waar voel je je ademhaling, welke spieren gebruik je om in te ademen. De cursist dient deze vragen te beantwoorden.

Dr. Buteyko waarschuwde: “alle pogingen om de ademhaling te forceren of te onderdrukken, zullen terugkeer van de ziekte veroorzaken, zelfs als in het begin een positief effect wordt waargenomen. Als de functie wordt onderdrukt, neemt deze vervolgens alleen maar toe”.

De ademhaling wordt vanzelf minder diep naarmate het kooldioxide peil in de longblaasjes en in het bloed tot de norm stijgt. De stijging van het kooldioxide peil tot de norm verbetert de zuurstofopname door de cellen van onze weefsels en organen, door de betere zuurstofopname wordt het ademhalingspatroon vanzelf rustiger.

Men kan het middenrif niet ontspannen

Buteyko oefeningen, ontspannen middenrif.

De kern van de Buteyko-training is het verminderen van de diepte van de ademhaling door ontspanning van het middenrif.

Wij hebben slechts één ademhalingsspier en dat is het middenrif (diafragma): een heel grote koepelachtige spier onder de longen en boven de buik. Sommige mensen kunnen het middenrif gemakkelijk ontspannen, voor hen is het leren van de Buteyko-training een fluitje van een cent. Zij kunnen meteen de Buteyko-methode toepassen en symptomen van de ziekte hierdoor opheffen.

Anderen moeten eerst leren het middenrif te ontspannen. Bij mensen met hyperventilatie is het middenrif vaak verkrampt. Hoe kun je vaststellen of het middenrif ontspannen is. Stop even met ademen na een natuurlijke ongeforceerde uitademing. Als je buik niet gespannen is, als je de spanning in het middenrif niet voelt, als alles los is en je met de ademhaling kan stoppen zonder iets tegen te houden, is je middenrif ontspannen.

Maar bijna de helft van de mensen kan het middenrif in het begin niet ontspannen. Wat kun je dan doen? Probeer eerst je buik maximaal in te trekken en daarna los te laten. Je rug blijft recht en je borstkas is naar voren. Dan is het middenrif tenminste tijdelijk ontspannen, onthoud dit gevoel en herhaal deze oefening indien nodig.

Sommige mensen hebben spanning in de keel en de spieren om strottenhoofd, zij proberen zelfs door deze spanning de inademing tegen te houden (of het lichaam doet het zelf in de poging om zich van de diepe ademhaling te beschermen). Ook hier is het nodig eerst de spieren te ontspannen. Waar voel je de spanning? Span deze spieren nog meer in en ontspan dan lekker.

Als men goed het middenrif kan ontspannen, als men goed zijn lichaamsspieren kan ontspannen, dan kan men zich de Buteyko-training gemakkelijk eigen maken. Daarom in de eerste dagen van het leren van de Buteyko-methode dient veel aandacht te worden geschonken aan deze belangrijke momenten.

Er wordt niet voldoende aandacht geschonken aan de “regel van de rechter hand”

Buteyko oefeningen.
Als men begint de ademhaling te verminderen, begint het kooldioxidepeil te stijgen, maar de stijgende kooldioxide prikkelt juist het ademcentrum in onze hersenen en dwingt ons om diepere inademingen te maken. De cursist denkt dat hij aan het verminderen van de ademhaling is, maar in feite ademt hij alleen maar dieper en dan wordt hij verbaasd dat het trainen niet werkt. Er bestaat een houding die je het minder diep ademen laat volhouden. Er dient voldoende aandacht te worden geschonken aan het bestuderen van deze houding voordat men de Buteyko-training zittend begint te leren. Omdat deze houding in het Russisch dankzij naamvallen in 5 woorden kan worden beschreven, noemde dr. Buteyko dit de “regel van de rechter hand”. Omdat op de hand 5 vingers zijn en omdat de meeste mensen met de rechter hand dingen uitvoeren wat betreft “doen”.

De “regel van de linker hand” beschrijft iets dat je niet doet, maar dat je alleen maar toe laat: verminderen (1) van de diepte (2) van de ademhaling (3) door ontspanning van het middenrif (4) tot een licht gevoel van een tekort aan lucht (5) - dit is de kern van de Buteyko-training zittend en dit doe je dus niet actief, dit gebeurt alleen maar.

Maar de “regel van de rechter hand” beschrijft dus wat je tijdens het zittend trainen actief moet “doen”. En dit is: een comfortabele houding (1), de rug is recht, de borstkas is naar voren (2), de ogen kijken omhoog (3), de kin is naar beneden (4), lippen een beetje tuiten (5). Deze houding vermindert de ademhaling automatisch en voorkomt de diepere inademingen tijdens het trainen.

De cursist dient aandachtig zichzelf te bestuderen en vast te stellen welke “vinger van de rechter hand” bij hem de ademhaling de meest vermindert.

De praktijk demonstreert trouwens dat de ogen omhoog doen, terwijl de kin naar beneden is vermindert de ademhaling het meest en stopt de aanvallen. Maar de cursist dient tijd te nemen om dit nauwkeurig te bestuderen en duidelijk te leren voelen hoe de houding bij hem werkt.

Forceren van de Controle Pauze

De Controle Pauze is alleen maar een meetinstrument dat met de zuurstofvoorraad in de cellen, het kooldioxide peil in je longblaasjes en het energieniveau van het lichaam correleert. Naarmate de Controle Pauze tot de norm stijgt, de norm is 60 seconden, verbetert de gezondheid en verdwijnen welvaartsziekten.

Deze pauze wordt zittend gemeten en na een natuurlijke, ongeforceerde uitademing. De mond en de neus blijven dicht, de mens wacht totdat er hierdoor een licht tekort aan lucht begint te ontstaan en vaststelt hoeveel seconden het duurt totdat dit licht tekort aan lucht begint te komen. Het is niet nodig de pauze verder te forceren, want anders meet je alleen maar de sterkte van je wilskracht.

Het juist meten van de Controle Pauze veroorzaakt geen diepere inademing daarna. Het adempatroon na het meten van de pauze blijft zoals daarvoor. Het meten van de Controle Pauze geneest niet, want dit is alleen maar een meting. Deze wordt voor het trainen gemeten omdat het gevoel van een licht luchttekort dat hierdoor ontstaat hetzelfde is als tijdens het trainen. Je kunt hierdoor dus gemakkelijker meteen in een toestand van de juiste mate van trainen komen. De Controle Pauze wordt ook na het trainen gemeten, want dit is één van de criteria dat de training juist is verlopen. Als de ademhaling wezenlijk was verminderd, stijgt de Controle Pauze na het trainen. Maar als je de Controle Pauze forceert, verstoor je alleen maar de ademhaling voor het trainen en dit belemmert het herstel.