Wie te horen krijgt: “Ja jij, jij zoekt de weg van de minste weerstand” kan er vrij zeker van zijn dat dat bepaald niet als een compliment bedoeld wordt. Nee, je moet je inspannen, er tegen aan gaan. No pain, no gain. 'In het zweet uws aanschijns zult gij brood eten, totdat gij tot de aarde wederkeert'. En toch, mij heeft de weg van de minste weerstand altijd meer aangesproken. Terecht naar mij nu gebleken is.
In de Buteyko Nieuwsbrief van Masha Anthonissen-Kotousova las ik: “Succes begint bij ontspanning! Een ontspannen geest functioneert bijzonder efficiënt en vindt gemakkelijk geniale oplossingen.' en:
'Van kinds af aan hebben wij geleerd, dat om iets te bereiken, wij ons moeten inspannen, maar in werkelijkheid bereikt men juist door ontspanning de beste resultaten.”
Kijk, dit spreekt me enorm aan. Maar is dit ook natuurwetenschappelijk te onderbouwen?
Ik word op mijn wenken bediend door één van de aantekeningen van de hand van Willem Frederik Hermans, achterin de door hem in het Nederlands vertaalde Tractatus logico-philosophicus van Ludwig Wittgenstein. Daar staat te lezen:
De oudste, minst exacte formulering van de ‚Wet van de Kleinste Werking’ is uitgesproken door Pierre Louis de Maupertuis (1698-1759): Elke verandering in de natuur wordt teweeg gebracht door de kleinst mogelijk werking.
Dit beginsel, naderhand veel exacter geformuleerd, is een der hoekstenen van de natuurkunde geworden.
Ook de weg van de minste weerstand vinden we terug in de natuurkunde; het staat bekend als het actie principe. De natuur volgt het pad van de minste actie. We zien dat duidelijk gedemonstreerd in water dat in een bergachtig landschap naar beneden stroomt. De waterstroom 'zoekt’ niet, maar 'vindt’ vanzelf de steilste weg naar beneden.
Zouden we in ons menselijk handelen van alle dag niet een voorbeeld kunnen nemen aan deze al zeer lang bekende natuurkundige inzichten?
Eigenlijk weten we het ook wel. Zegt de volkswijsheid immers niet: “waarom zou je moeilijk doen, als het ook gemakkelijk kan”.
De ontspanningsoefening van Wim Weel www.youtube.com/watch?v=uLYrEfp1NTw
Halotherapie Ran Derei
Halotherapie, ofwel zouttherapie in de zoutkamer is 100 procent natuurlijk, veilig en vrij van medicijnen. Gedurende de zouttherapie zit men in een zoutkamer, geniet van de ontspanning en ademt minuscule zoutnevel in. Vooral de gezondheid van de luchtwegen verbetert hierdoor aanzienlijk. HaloClinic Nederland - www.haloclinic.nl